7 Τύποι ξεκούρασης (και γιατί είναι σημαντικοί!)

18
7 Τύποι ξεκούρασης (και γιατί είναι σημαντικοί!)

Σήμερα, μιλάμε για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για το οποίο δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι—τα 7 είδη ξεκούρασης.

Θα σας αφήσω να μπείτε σε ένα μικρό μυστικό: απλώς ο περισσότερος ύπνος δεν πρόκειται να θεραπεύσει τη χρόνια εξάντλησή σας. Υπάρχουν επτά διαφορετικοί τύποι ανάπαυσης και ο περισσότερος ύπνος είναι μόνο μέρος της εξίσωσης ανάπαυσης.

Εγώ, για πρώτη φορά, έχω τελειώσει αμέτρητες μέρες σέρνοντας στο κρεβάτι εντελώς εξαντλημένος.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι κοιμάμαι ολόκληρες 8 ώρες, υπάρχουν στιγμές που ξυπνάω το πρωί αισθάνομαι νωθρός, κουρασμένος και εξαντλημένη ενέργεια.

Ακούγεται οικείο?

Αν είστε κάτι σαν εμένα, τότε ίσως αναρωτιέστε γιατί ο ύπνος δεν το κόβει. Δεν έχουμε μεγαλώσει στην ιδέα ότι ένας πλήρης κύκλος REM είναι το κλειδί για να ξυπνήσουμε με λαμπερά μάτια και με θαμνώδη ουρά;

(Ειδοποίηση spoiler: δεν είναι.)

Στο παρελθόν, πίστευα ολόψυχα ότι ο επαρκής ύπνος θα ήταν η θεραπεία για τα καθημερινά μου απογευματινά χασμουρητά. Αυτό ήταν μέχρι που έπεσα πάνω σε μια εντυπωσιακή ομιλία TED από τη Saundra Dalton-Smith.

Στην ομιλία της στο TED, η Dalton-Smith εξηγεί γιατί είμαστε τόσο κουρασμένοι και μετά, φυσικά, μας λέει ακριβώς τι να κάνουμε για αυτό.

Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι ο ύπνος, η ξεκούραση και η χαλάρωση μου δεν ήταν τα ίδια από τότε.

Ο Dalton-Smith εξηγεί πώς ο ύπνος και η ξεκούραση δεν είναι τα ίδια πράγματα. Ωστόσο, πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι οι όροι είναι εναλλάξιμοι.

Γι‘ αυτό κάθε φορά που χτυπάμε αυτή την απογευματινή ύφεση, υποθέτουμε αμέσως ότι χρειαζόμαστε απλά μερικά zzz’s ακόμα.

Ωστόσο, μας λέει ότι υπάρχουν περισσότερα από αυτό.

Με τα σοφά λόγια της Saundra Dalton-Smith, «Περνάμε στη ζωή νομίζοντας ότι ξεκουραστήκαμε επειδή κοιμηθήκαμε αρκετά – αλλά στην πραγματικότητα, χάνουμε τους άλλους τύπους ξεκούρασης που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα».

Θέλετε να μάθετε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο είστε κουρασμένοι; Μείνετε συντονισμένοι.

Για να νιώσουμε και να λειτουργήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, χρειαζόμαστε ολική αποκατάσταση μέσω αυτών των 7 τύπων ανάπαυσης:

1. Σωματική ανάπαυση

Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι όλοι γνωρίζουμε πώς είναι η σωματική εξάντληση. Αν δυσκολεύεστε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά —ή βρίσκεστε σε αυτόν τον ατελείωτο κύκλο χασμουρητού— μια γρήγορη λύση θα μπορούσε να είναι να πάτε για ύπνο λίγα λεπτά νωρίτερα.

Αν δεν είναι πολύ ώρα για ύπνο, είμαι υπέρ της επιλογής ενός catnap το μεσημέρι.

Κάθε φορά που το σώμα σας κοιμάται, προλαβαίνετε την παθητική σωματική ανάπαυση, κάτι που πολλοί από εμάς θεωρούμε παραδοσιακά ως «ξεκούραση».

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόσθετο συστατικό της σωματικής ανάπαυσης, που είναι γνωστό ως ενεργή φυσική ανάπαυση.

Αυτός ο τύπος ανάπαυσης αποτελείται από δραστηριότητες αποκατάστασης όπως διατάσεις, μασάζ και γιόγκα.

Σε αντίθεση με έναν αξιοπρεπή νυχτερινό ύπνο, η ενεργή σωματική ανάπαυση δεν απαιτείται τεχνικά για την καθημερινή λειτουργία.

Ωστόσο, βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ευελιξίας του σώματος και οι επαγγελματίες συνιστούν να λαμβάνετε μερικές φορές την εβδομάδα.

2. Ψυχική ανάπαυση

Η ψυχική κόπωση μπορεί να μοιάζει με πολλά πράγματα. Η ομίχλη του εγκεφάλου, η περιβόητη ύφεση μετά το μεσημεριανό γεύμα, αυτό το μουντό σημείο της εργάσιμης ημέρας σας όταν συνειδητοποιείτε ότι το τελευταίο σας email δεν είχε κανένα απολύτως νόημα… καταλαβαίνετε την εικόνα.

Αν δεν δώσουμε στον εαυτό μας ένα διανοητικό διάλειμμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χτυπήσουμε έναν τοίχο.

Έτσι, για να δώσουμε στον εαυτό μας μια πνευματική επαναφορά, θα πρέπει να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια να απενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένας καταπληκτικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προγραμματίζετε μικρά διαλείμματα κάθε δύο ώρες για να κάνετε μια βόλτα, να φάτε κάτι ή να εξασκηθείτε στη συνειδητή αναπνοή.

Διαλείμματα σαν αυτά υπενθυμίζουν στο σώμα μας να επιβραδύνει, κάτι που μας δίνει την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε επιπλέον δύο ώρες παραγωγικότητας μετά.

3. Αισθητηριακή Ανάπαυση

Αφιερώστε ένα γρήγορο δευτερόλεπτο για να ερευνήσετε το δωμάτιο γύρω σας. Πόσα φώτα είναι αναμμένα; Κοιτάζεις την οθόνη του υπολογιστή; Αν ναι, για πόσο καιρό; Υπάρχει θόρυβος στο φόντο; Funky μυρωδιές;

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε —στο γραφείο, ένα καφενείο ή στο σπίτι— πράγματα αυτής της φύσης μπορούν να κατακλύσουν τις αισθήσεις μας. Εάν δεν κάνετε συνειδητή προσπάθεια να διατηρήσετε αυτά τα ερεθίσματα υπό έλεγχο, μπορεί να βρεθείτε να αντιμετωπίζετε αισθητηριακή υπερφόρτωση.

Για να ξεκουράσετε λίγο τις αισθήσεις σας, αφιερώστε λίγα λεπτά για να κλείσετε τα μάτια σας και να επαναφορτιστείτε. Εάν αισθάνεστε έτοιμοι για μια πρόκληση, θα μπορούσατε επίσης να ορίσετε μια ημέρα «χωρίς ηλεκτρονικά», όπου θα αποσυνδέετε σκόπιμα την πρίζα και θα δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξετυλίξετε και να κάνετε επαναφορά.

4. Δημιουργική ξεκούραση

Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι χρησιμοποιούμε τη δημιουργικότητά μας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα πάντα, από την παρουσίαση συναντήσεων και την επίλυση προβλημάτων έως το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και τη σύνταξη περιεχομένου χρησιμοποιούν αυτούς τους δημιουργικούς χυμούς.

Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να το σκεφτείτε, θα στοιχηματίσετε ότι χρησιμοποιείτε τη δημιουργικότητά σας περισσότερο από όσο νομίζετε.

Τούτου λεχθέντος, δεν θα θέλατε να βεβαιωθείτε ότι η δημιουργικότητά σας είναι πλήρης;

Το να κάνετε μια δημιουργική επαναφορά στον εαυτό σας φαίνεται διαφορετικό για διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι οτιδήποτε, από έναν γρήγορο περίπατο στη φύση μέχρι να χαθείτε στο αγαπημένο σας βιβλίο ή ακόμα και να κάνετε μια γρήγορη τελετουργία ευγνωμοσύνης.

Δραστηριότητες όπως αυτές ανακουφίζουν την πίεση για δημιουργία και προσφέρουν κάποια έμπνευση, η οποία με τη σειρά της αναπληρώνει τους δημιουργικούς πόρους σας.

5. Συναισθηματική ξεκούραση

Ιδού η κατάσταση: μόλις φτάσατε στο σπίτι από μια μεγάλη, δύσκολη μέρα δουλειάς για να σας υποδεχτεί ένα μικρό παιδί που κλαίει και μια άδεια κουζίνα.

Είστε έτοιμοι να κάνετε ό,τι είναι επόμενο στη λίστα υποχρεώσεων που έχετε να κάνετε όταν ένας φίλος σας καλεί και είναι ακούραστα αναστατωμένος.

Ρωτάει αν μπορείς να έρθεις και —πριν το καταλάβεις— ακούς τον εαυτό σου να λέει ναι.

(Επειδή δεν είναι ότι έχετε κάτι άλλο που θα έπρεπε να κάνετε, σωστά;)

Πόσοι από εμάς μπορούμε να σχετιστούμε; Το να λέω «ναι» είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, και ως χρόνιος που ευαρεστώ τον εαυτό μου, είναι κάτι με το οποίο αγωνιζόμουν.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βιώσετε συναισθηματική ανάπαυση είναι να κάνετε διακοπές «ναι». Ένας πολύ απλός τρόπος για να το εφαρμόσετε αυτό είναι να πείτε «Θα το σκεφτώ» κάθε φορά που η εντερική σας αντίδραση είναι να πείτε «ναι».

Δοκιμάστε το για μια εβδομάδα περίπου και δείτε τι θα συμβεί.

Η συναισθηματική ανάπαυση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τύπους ανάπαυσης για όποιον η καθημερινή του εργασία ή η ζωή είναι συναισθηματικά βαριά.

Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους όπως θεραπευτές, ακτιβιστές, δασκάλους και —το μαντέψατε— γονείς.

Η συναισθηματική ανάπαυση δίνει στον εγκέφαλό σας μια τόσο απαραίτητη παύση και μπορεί να επιτευχθεί απλώς αφιερώνοντας μερικές στιγμές ηρεμίας για τον εαυτό σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να το μεταφορτώσετε σε έναν θεραπευτή ή φίλο με τον οποίο θα είστε σε θέση να είστε πλήρως ο εαυτός σας.

6. Κοινωνική Ανάπαυση

Οι εσωστρεφείς ξέρουν πόσο κουραστική μπορεί να είναι η κοινωνικοποίηση. Για να δώσουμε στους εαυτούς μας κοινωνική ξεκούραση, είναι σημαντικό να εξισορροπούμε τυχόν εξαντλητικές κοινωνικές συναντήσεις με αναζωογονητικές.

Ένας εύκολος τρόπος για να διαφοροποιήσετε μεταξύ των δύο είναι να κάνετε μια λίστα με όλους τους ανθρώπους στη ζωή σας που θεωρείτε εύκολο να είστε κοντά, με ενθουσιασμό και πραγματικά ευγενικοί.

Στη συνέχεια, κάντε μια δεύτερη λίστα με όλα τα άτομα με τα οποία βρίσκετε κουραστικούς, απαιτητικούς ή απλά κουραστικούς να περάσετε χρόνο μαζί τους.

Από εκεί, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να μεγιστοποιήσετε το χρόνο που αφιερώνετε με την πρώτη ομάδα ανθρώπων και να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στην συναναστροφή με την δεύτερη.

Πιστέψτε με, θα αρχίσετε να νιώθετε φορτία καλύτερα μετά την αντιμετώπιση αυτού του τύπου ανάπαυσης.

7. Πνευματική Ανάπαυση

Ανεξάρτητα από τη θρησκευτική σας πίστη (ή την έλλειψη αυτής), όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται συνδεδεμένοι με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους.

Η πνευματική ανάπαυση είναι η ικανότητα να συνδέεστε πέρα ​​από τη σωματική και ψυχική σφαίρα και να αισθάνεστε μια βαθιά αίσθηση αγάπης, του ανήκειν και του σκοπού.

Εάν αισθάνεστε λίγο αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, τότε ίσως χρειαστείτε μια μικρή πνευματική επανεκκίνηση.

Για τη θρησκευτική μου ομάδα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αφιερώνω λίγα λεπτά στην προσευχή κάθε μέρα.

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε έναν πρωινό διαλογισμό.

Η πνευματική ανάπαυση θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εθελοντισμό στην κοινότητά σας ή συμμετέχοντας σε κάτι που σας γειώνει και σας κάνει να αισθάνεστε μεγαλύτεροι από τον εαυτό σας.

Δεν είστε σίγουροι από πού να αρχίσετε; Η τοπική εκκλησία, το κοινοτικό κέντρο και ο εργοδότης είναι εξαιρετικά μέρη για να ξεκινήσετε εάν θέλετε να ασχοληθείτε με την κοινοτική υπηρεσία.

Πώς μπορώ να ξέρω ποιο από τα 7 είδη ξεκούρασης χρειάζομαι;

Σε ένα ή το άλλο σημείο, θα τα χρειαστείτε όλα. Και μερικές φορές θα χρειαστείτε πολλά είδη ξεκούρασης ταυτόχρονα. Ξέρω ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τόσο νοητική όσο και αισθητηριακή επαναφορά αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, όταν προσπαθείτε να καταλάβετε τι είδους ξεκούραση λαχταρά το σώμα σας, αυτό που καταλήγει είναι πώς περάσατε τη μέρα σας.

Τι είδους πράγματα έκανες; Πώς ένιωσες σε όλη τη διάρκεια; Πώς νιώθεις τώρα?

Το να καταλάβετε ποιοι τύποι ξεκούρασης χρειάζεστε έχει να κάνει με το να είστε προσεκτικοί και να ελέγχετε τον εαυτό σας.

Πέρασες τη εργάσιμη μέρα σου με τρόπο που μοιάζει με ζόμπι; Τότε μπορεί να χρειαστείτε μια νοητική ή αισθητηριακή επαναφορά.

Δυσκολεύεστε να γράψετε την τελευταία σας ανάρτηση ιστολογίου επειδή οι λέξεις δεν ταιριάζουν; Ακούγεται σαν να είναι δημιουργικός χρόνος ξεκούρασης.

Τελειώσατε επιτέλους αυτό που ένιωθες σαν να χτίζεις για πάντα το σπίτι των ονείρων σου; Συγχαρητήρια! Αλλά τώρα ίσως είναι καιρός για λίγη πνευματική ανάπαυση.

Είστε αυτός που γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό σας, γι‘ αυτό αφιερώστε χρόνο για να κάνετε check in. Η ξεκούραση είναι να κάνετε ό,τι καλύτερο για εσάς.

Γιατί είναι σημαντικό να ξεκουράζεσαι;

Αν δεν το είχατε ήδη, ελπίζω να συνειδητοποιήσετε τώρα ότι η ξεκούραση είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν πλήρη ύπνο. Με απλά λόγια, τα 7 είδη ξεκούρασης μας δίνουν όμορφους τρόπους για να επαναφορτίσουμε το μυαλό και το σώμα μας.

Η ξεκούραση αναπληρώνει οτιδήποτε έχει εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και μας επιτρέπει να είμαστε ο πληρέστερος, πιο αληθινός εαυτός μας.

«Η ανάπαυση είναι η πιο υποχρησιμοποιημένη, χωρίς χημικά, ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία που είναι διαθέσιμη στον καθένα μας», μας λέει ο Dalton-Smith.

Όχι μόνο θρέφει το σώμα σας, αλλά η επαρκής ανάπαυση ενεργοποιεί την εσωτερική επούλωση του σώματός σας — κάτι που είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορούμε ποτέ να χορτάσουμε.

Αφιερώστε ένα λεπτό για να κάνετε check in με τον εαυτό σας. Πού νιώθεις ξεκούραστος; Και ποιες πτυχές της ζωής σας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια μικρή επανεκκίνηση;

Εάν οι συνήθειες ύπνου σας δεν το κάνουν αρκετά, τότε ίσως είναι καιρός να εντάξετε αυτούς τους 7 τύπους ανάπαυσης στην καθημερινότητά σας.

Πιστέψτε με, θα αλλάξει τη ζωή σας.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar