7 είδη αγάπης (και τι σημαίνουν)

25
7 είδη αγάπης (και τι σημαίνουν)

Ας μιλήσουμε για τα 7 είδη αγάπης, με βάση τις σκέψεις της ελληνικής φιλοσοφίας.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται αυτόματα για ρομαντική ή οικογενειακή αγάπη, υπάρχουν συνολικά 7 είδη αγάπης.

Κατά τη γνώμη μου, όλοι μας αξίζουμε και τους 7 τύπους, και μόνο ο 1 είναι ρομαντικός.

Ο έρωτας δεν είναι εποχιακός ή εφάπαξ. Είτε πρόκειται για σύζευξη σε εφαρμογές γνωριμιών είτε για κουκουλάκια με τα αγαπημένα σας άτομα (ή γούνινους φίλους!), η αγάπη είναι ο κοινός σύνδεσμος των ανθρώπων. Γύρω από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα καταστήματα είναι γεμάτα με κουτιά με σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς, μπουκέτα με πολύχρωμα τριαντάφυλλα και κάθε μέγεθος αρκουδάκι που μπορεί κανείς να φανταστεί. Η εποχή του γάμου είναι όλο το χρόνο στα περισσότερα μέρη του κόσμου αυτές τις μέρες και η αγάπη είναι συνεχώς στο μυαλό.

Είτε πρόκειται για την αγάπη του συζύγου, των παιδιών, των γονιών, των φίλων σας ή για κάποια καλή παλιομοδίτικη αγάπη του εαυτού σας — αυτό το εκπληκτικό (αλλά μερικές φορές τρελό!) συναίσθημα είναι παντού.

Αλλά μπορείτε πραγματικά να βάλετε όλα τα διαφορετικά είδη αγάπης εκεί έξω σε ένα κουτί; Η γρήγορη και βρώμικη απάντηση είναι όχι. Καθόλου.

Θα ήμασταν τρελοί να περιορίσουμε την έννοια της αγάπης σε ένα γενικό κουτί.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη αγάπης! Ναι, ΕΠΤΑ.

Υπάρχουν φαινομενικά ατελείωτα συναισθήματα που μεταφέρονται από αυτή τη μοναδική, απλή λέξη. Για παράδειγμα:

  • Μπορείτε να αγαπήσετε έναν σημαντικό άλλον μέχρι τα μάγουλά σας να γίνουν ροζ και να νιώσετε την καρδιά σας να φουσκώνει στο στήθος σας.
  • Μπορείς να αγαπάς ένα παιδί μέχρι να πονέσει σωματικά γιατί είναι σαν προέκτασή σου. Η καρδιά σας περπατά έξω από το σώμα σας.
  • Όταν νιώθεις θλίψη και οι πιο στενοί σου φίλοι εμφανίζονται στην πόρτα σου με κρασί ή λουλούδια, αυτό είναι επίσης αγάπη!
  • Όταν κάνετε ένα αφρόλουτρο και φοράτε μια μάσκα προσώπου μετά από μια κουραστική μέρα επειδή ξέρετε ότι το αξίζετε, στοιχηματίζετε ότι ο πισινός σας είναι αγάπη (αγάπη του εαυτού σας) ακριβώς εκεί.

Θα έφτανα στο σημείο να πω ότι ΑΓΑΠΩ απόλυτα αυτό το No-Bake Raspberry Vegan Cheesecake και Black Bean Brownies, σε περίπτωση που αναρωτιέστε.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια λέξη για να εκφράσει ένα τόσο ευρύ φάσμα συναισθημάτων;

Απλή απάντηση; Δεν μπορεί.

Οι φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα αποφάσισαν ότι αυτό απλά δεν μπορούσε να συμβεί. Παρατηρώντας τις πολλές περιπλοκές και αποχρώσεις της αγάπης, οι Έλληνες αποφάσισαν ότι η αγάπη μπορούσε να χωριστεί σε επτά συγκεκριμένους τύπους.

Σύμφωνα με την ελληνική φιλοσοφία, εδώ είναι τα 7 διαφορετικά είδη αγάπης:

1. Έρως – Ρομαντική, παθιασμένη αγάπη (του σώματος)

Ο Έρωτας είναι πάθος, λαγνεία, σεξουαλική έλξη και όλα όσα σκεφτόμαστε όταν σκεφτόμαστε την τηλεοπτική εκδοχή της αγάπης. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό το είδος αγάπης πήρε το όνομά του από τον Έλληνα θεό της αγάπης και της γονιμότητας.

Για τους αρχαίους Έλληνες, αυτή η σωματική, επιθυμητή αγάπη ήταν αρκετά επικίνδυνη. Όπως μπορείτε πιθανώς να φανταστείτε, η ανθρώπινη παρόρμηση για τεκνοποίηση είναι ισχυρή και ο έρωτας είναι το είδος της αγάπης που είναι εύκολο να χάσετε τον έλεγχο.

Επειδή ο Έρως είναι αποκλειστικά μια φυσική αγάπη, δεν είναι απαραίτητα κάτι πάνω στο οποίο θέλετε να χτίσετε μια σχέση (από μόνος του, δηλαδή). Ο Έρωτας είναι έντονος και σεξουαλικός και —το μαντέψατε— φευγαλέος.

Μια σχέση που βασίζεται στον Έρωτα θα πρέπει επίσης να βασίζεται σε άλλες μορφές αγάπης για να δημιουργήσει μια σταθερή, ολοκληρωμένη βάση (περισσότερα για αυτό αργότερα).

Ωστόσο, ο Έρως εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την αγάπη για τη σεξουαλική οικειότητα και τον ρομαντισμό.

Στον σύγχρονο κόσμο, απεικονίζει τη φυσική μας έλξη ο ένας για τον άλλον και ενσαρκώνεται από αυτή την παθιασμένη, ρομαντική αγάπη που αναβλύζει σε όλα τα αγαπημένα μας βιβλία και ταινίες.

2. Φιλία – Στοργική, Φιλική Αγάπη

ερωτευμένος

Η Φιλία είναι μια φιλική αγάπη. Αυτοί οι δεσμοί ψυχής με ψυχή, από μόνοι τους. Περιλαμβάνει την αγάπη που μοιράζονται οι φίλοι και τα στενά μέλη της οικογένειας και χαρακτηρίζεται από πίστη και εμπιστοσύνη.

Η Philia είναι ενθαρρυντική, ευγενική, στοργική και ό,τι συνθέτει μια αληθινή φιλία. Είναι εντελώς πλατωνικό, αλλά ταυτόχρονα με νόημα και γλυκό.

Ουσιαστικά, μπορείτε να σκεφτείτε τη Philia ως τον τύπο αγάπης όπου θέλετε απλώς το καλύτερο για ένα άλλο άτομο.

Επειδή η Φιλία είναι ένα είδος ίσης αγάπης —που μοιράζεται μεταξύ ανθρώπων που εκτιμούν ο ένας τον άλλον— οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ήταν πιο πολύτιμη από τον Έρωτα.

Ακριβώς όπως είπα ότι μια ρομαντική σχέση δεν μπορεί να διατηρηθεί μόνο με τον Έρωτα, μια ρομαντική σχέση όπου η Φιλία γεννιέται από τον Έρωτα είναι χτισμένη για να διαρκεί. Ο Πλάτωνας πίστευε ότι αυτό ήταν το καλύτερο είδος φιλίας.

3. Storge – Χωρίς όρους, Οικογενειακή Αγάπη

οικογενειακή αγάπη

Ο Storge αναφέρεται στην άνευ όρων αγάπη που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους. Είναι μια προστατευτική αγάπη που βασίζεται στη συγγένεια που ενσωματώνει την έγκριση, τη θυσία και την αποδοχή.

Το Storge μοιάζει πολύ με το philia, αν και είναι πιο μονόπλευρο. Σκεφτείτε το σαν την αγάπη που έχει μια μητέρα για το παιδί της, ανεξάρτητα από το αν το παιδί ανταποδίδει το συναίσθημά της.

Βασικά, είναι ένας ισχυρός δεσμός και στοργή που χτίζεται από εξοικείωση και ανάγκη.

Ένας άλλος τρόπος να δεις τη storge είναι η αγάπη που τρέφεις για την αδερφή σου, ακόμα κι αν εκείνη έκλεβε συνεχώς τα αγαπημένα σου ρούχα μεγαλώνοντας ή είναι λίγο πολύ πρόθυμη να σου παραδώσει τα νήπια της το βράδυ.

Αυτή είναι η άνευ όρων αγάπη εκεί!

4. Αγάπη – Ανιδιοτελής, Παγκόσμια Αγάπη

Τύποι αγάπης

Η Αγάπη είναι μοναδική στο είδος της αγάπη. Είναι μια ενσυναίσθηση, ανιδιοτελής αγάπη για τους άλλους που περιλαμβάνει αγάπη για τον Θεό, τη φύση, τους ξένους και τους λιγότερο τυχερούς.

Δεν εξαρτάται από την εξοικείωση (όπως και ο storge), αλλά αντίθετα, η Αγάπη έχει συνδέσμους με τον αλτρουισμό, ο οποίος θεωρείται ανιδιοτελής, γνήσια ανησυχία για την ευημερία των άλλων.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η Αγάπη είναι ένα είδος πνευματικής αγάπης και εκφράζεται μέσω του διαλογισμού, της φύσης, της διαίσθησης και της πνευματικότητας.

Οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η αγάπη που είχε ο Ιησούς για όλη την ανθρωπότητα. Είναι θυσιαστικό και αρκετά ριζοσπαστικό, ειλικρινά, καθώς οι Έλληνες πίστευαν ότι ελάχιστοι άνθρωποι μπορούσαν να το βιώσουν μακροπρόθεσμα.

Στον σημερινό κόσμο, μπορείτε να σκεφτείτε την Αγάπη ως ένα είδος αγάπης που πληρώνει. Είναι μια αγάπη που δεν περιμένει απολύτως τίποτα σε αντάλλαγμα, και με τη σειρά της, απλώς σε κάνει να νιώθεις καλά.

Το Agape δεν συνδέεται μόνο με την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας, αλλά μερικοί λένε ότι αφήνει ένα αίσθημα ευφορίας, κάπως σαν «υψηλό του βοηθού».

Καλύψαμε 4 διαφορετικά είδη αγάπης και υπάρχουν ακόμα περισσότερα αν μπορείτε να το πιστέψετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα είδη αγάπης.

5. Ludus – Παιχνιδιάρης, ερωτοτροπικός έρωτας

Το Ludus είναι μια εύκολη ανεμοδαρμένη αγάπη. Παιχνιδιάρικο, φλερτ, μη δεσμευτικό — ο Λούντους ερωτεύεται κάποιον και μετά το ενεργεί. Είναι η ερωτική φάση που εμφανίζεται στα πρώτα στάδια του ρομαντισμού.

Αν έχετε ερωτευτεί πριν, τότε ξέρετε για τι πράγμα μιλάω.

Όταν σκέφτομαι τον Ludus, σκέφτομαι ένα πέταγμα. Ένα είδος κατάκτησης χωρίς χορδές. Είναι οι ω τόσο στερεότυπες πεταλούδες στο στομάχι σας.

Το Ludus έχει να κάνει με τη διασκέδαση, οπότε σκεφτείτε ό,τι σημαίνει αυτό για εσάς — φλερτ, χορός, πειράγματα, αποπλάνηση, όλη η τζαζ.

Αυτός ο τύπος αγάπης οδηγεί σε σχέσεις που είναι σίγουρα στην περιστασιακή πλευρά, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διαρκέσουν.

Εφόσον και τα δύο μέρη έχουν την ίδια νοοτροπία, οι σχέσεις με τον Λούντους μπορούν να ευδοκιμήσουν για χρόνια, με αποτέλεσμα ένα ελαφρύ, μη απαιτητικό και όμορφα ακομπλεξάριστο είδος αγάπης.

6. Πράγμα – Δεσμευμένη, μακροχρόνια αγάπη

μακροχρόνια αγάπη

Λατρεύω το Pragma. Με τα πιο απλά λόγια, είναι η αγάπη που φαίνεται μακροπρόθεσμη. Το Pragma είναι μια αγάπη που φαίνεται σε πολλούς μακροχρόνιους γάμους και φιλίες.

Είναι χτισμένο στη δέσμευση, την αντοχή, τη συντροφικότητα και το μοίρασμα παρόμοιων ελπίδων για το μέλλον, που περιλαμβάνει πράγματα όπως η οικοδόμηση οικογένειας και το να ριζώσεις.

Πολλοί άνθρωποι (ιδιαίτερα οι παντρεμένοι) θα καταλάβουν το Pragma ως «το κάνει να λειτουργήσει».

Αυτός ο τύπος αγάπης είναι μια αποδεκτή, αιώνια αγάπη που ωριμάζει καθώς ένα ζευγάρι περνά χρόνο με το χρόνο μαζί.

Όταν σκέφτομαι το pragma, σκέφτομαι το μεγαλύτερο παντρεμένο ζευγάρι που είναι μαζί από την εφηβεία.

Ακόμη και μετά από 50 χρόνια γάμου, εξακολουθούν να κρατιούνται χέρι-χέρι και να βλέπουν το άτομο που ερωτεύτηκαν.

Εννοώ σοβαρά, ποιος δεν το θέλει αυτό κάποια μέρα; Το Pragma είναι όμορφο καθώς αντιπροσωπεύει τη συνεχή φροντίδα που πηγαίνει σε μια μακροχρόνια σχέση.

Είναι υπομονετικό, θυσιαστικό, ώριμο και με κάθε ειλικρίνεια, αρκετά σπάνιο (και επομένως τόσο ιδιαίτερο).

7. Φιλαυτία – Αγάπη του Εαυτού

Από όλα τα διαφορετικά είδη αγάπης, αυτό είναι συχνά το πιο δύσκολο για τους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι ίσως θεμελιώδης για τους άλλους τύπους αγάπης.

Η Φιλαυτία είναι η αγάπη του εαυτού, την οποία οι αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν ως μια υγιή, απαραίτητη αγάπη του εαυτού μας που έκανε δυνατό να δώσει και να λάβει αγάπη από άλλους ανθρώπους.

(Δεν έχουμε ακούσει όλοι κάτι για το ότι δεν μπορούμε να χύσουμε από ένα άδειο φλιτζάνι;)

Οι υγιείς επιδείξεις της Φιλαυτίας συμβαδίζουν με την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την τόνωση της αυτοεκτίμησης που είναι απαραίτητη για την αίσθηση του σκοπού κάποιου.

Κρατώντας τη σειρά με τους Έλληνες, δεν μπορούμε να δώσουμε αυτό που δεν έχουμε. Πώς θα αγαπήσουμε τους άλλους αν δεν αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας;

Η Φιλαυτία, λοιπόν, είναι κάτι σαν αυτοσυμπόνια. Όπως ακριβώς δείχνουμε στοργή και αγάπη στους άλλους ανθρώπους, είναι σημαντικό να δείχνουμε αυτή τη στοργή στον εαυτό μας.

Ωστόσο, φυσικά, υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Η Φιλαυτία μπορεί να γίνει ανθυγιεινή αν δεν προσέξουμε.

Αν και αυτό δεν ήταν αυτό που σκόπευαν οι Έλληνες, η υπερβολική αγάπη για τον εαυτό γεννά εμμονή και αυτοανωτερότητα.

Όταν γίνεται ανθυγιεινό, η Φιλαυτία μπορεί να μεταμορφωθεί σε ναρκισσιστικές συμπεριφορές, αλαζονεία και εγωιστικές τάσεις.

Είναι σημαντικό να ισορροπήσετε την αγάπη για τον εαυτό σας με την αγάπη των άλλων.

7 Τύποι Αγάπης: Βάζοντας τα όλα μαζί

Ενώ οι αρχαίοι Έλληνες συνέθεσαν αυτό το όμορφο λεξιλόγιο της αγάπης, σε καμία περίπτωση κάθε είδος αγάπης δεν αποκλείει το ένα το άλλο.

Είμαστε ολόκληρα, περίπλοκα όντα που αγαπάμε με πολύπλοκους και μοναδικούς τρόπους.

Σίγουρα, η ρομαντική σας σχέση μπορεί να είναι γεμάτη Έρωτα, αλλά θα στοιχηματίζω ότι υπάρχει και μια υγιής δόση Ludus, Philautia και Philia στο μείγμα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό είναι που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτό το πολυπόθητο Pragma. Το να μπορούμε να αγαπάμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας προέρχεται πρώτα από τη στενή γνώση του εαυτού μας και την εξάσκηση της αυτογνωσίας.

αγάπη

Αφιερώστε ένα δευτερόλεπτο για να εξετάσετε τις σχέσεις στη ζωή σας. Από τους φίλους μέχρι την οικογένεια μέχρι το αγαπημένο μας μέρος διακοπών, η ζωή μας είναι γεμάτη από πολλά διαφορετικά είδη αγάπης.

Λοιπόν, ποια από τα διαφορετικά είδη αγάπης, για εσάς, είναι πιο εξέχοντα; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να βελτιώσετε;

Υπάρχει κάτι που λαχταράς; Πώς μπορείτε να εισάγετε ένα διαφορετικό είδος αγάπης στη ζωή σας;

Ελπίζω να σας άρεσε να μάθετε περισσότερα για τους 7 τύπους αγάπης, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar