3 βήματα για να δημιουργήσετε ειρήνη στις διακοπές και ίσως ακόμη και λίγη χαρά ~ Heather Ross Coaching

10
3 βήματα για να δημιουργήσετε ειρήνη στις διακοπές και ίσως ακόμη και λίγη χαρά ~ Heather Ross Coaching

Φοβάστε την Ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα;

Όταν ήδη δυσκολεύεστε λόγω της χρήσης ουσιών από το παιδί σας, οι διακοπές μπορεί να είναι συντριπτικές και επίπονες.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τι κάνει το παιδί σας, αλλά μπορείτε να είστε σκόπιμοι με τον τρόπο που ανταποκρίνεστε σε αυτό που συμβαίνει, να σχεδιάσετε εκ των προτέρων για να καλύψετε τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να δώσετε τον τόνο για τις διακοπές σας.

Βήμα 1 – Αποφασίστε εκ των προτέρων

Λάβετε υπόψη όλες τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σκέφτεστε και χρησιμοποιήστε τις προς όφελός σας.

Τι περιμένεις να συμβεί;

Τι πάει στραβά κάθε χρόνο ή είναι ένα θέμα τον τελευταίο καιρό;

Αποφασίστε αμέσως πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτές τις καταστάσεις και γράψτε το. Μην περιμένετε μέχρι τα συναισθήματα να είναι στα ύψη. Όταν τα συναισθήματα είναι υψηλά, οι δεξιότητες λήψης αποφάσεων είναι χαμηλές. Τότε είναι που παίρνετε αυτά που γράψατε, τα διαβάζετε και ακολουθείτε τις οδηγίες σας για να μην χρειάζεται να το σκέφτεστε.

Όταν προσπαθούσα να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσα σε καταστάσεις, επαναπλαισίωνα κάθε κατάσταση που δεν μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούσα. Έγραψα τι πήγε στραβά, γιατί πήγε στραβά και τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά την επόμενη φορά. Η εστίαση ήταν μόνο σε μένα γιατί αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορώ να ελέγξω.

Το έκανα ξανά και ξανά έως ότου οι απαντήσεις που ήθελα να έχω επίτηδες έγιναν δεύτερη φύση. Αυτό με βοήθησε να είμαι περήφανος για τις απαντήσεις μου αντί να μετανιώνω για τις αντιδράσεις μου.

Το άλλο πράγμα που θέλω να αποφασίσετε εκ των προτέρων είναι πώς θα δημιουργήσετε τη δική σας άνεση, ακόμη και χαρά, εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζετε ή εάν δεν προλάβετε να δείτε το παιδί σας και το θέλετε.

Αυτό το κομμάτι ήταν κρίσιμο για μένα να απολαύσω τις διακοπές γιατί η κόρη μου δεν εμφανιζόταν πάντα και αν εμφανιζόταν, συνήθως έμενε μόνο 30 λεπτά έως μία ώρα.

Πάντα είχα κάτι άλλο να περιμένω με ανυπομονησία για εκείνη τη μέρα, ακόμα κι αν ήταν κάτι μικρό, όπως το να κουκουλώνω σε μια ασαφή κουβέρτα ενώ διαβάζω ένα νέο βιβλίο ή παρακολουθώ μια ταινία, τρέχω σε διακοπές 5 χιλιομέτρων, σχεδιάζω ένα οικιακό ή χειροτεχνικό έργο, μερικές φορές προσκαλούσα φίλους τελείωσε, ή δέχτηκα μια πρόσκληση στο σπίτι κάποιου άλλου.

Ο προγραμματισμός εκ των προτέρων είναι βασικός γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις ικανοποιητικές ιδέες όταν κάθεσαι μόνος σε απόγνωση την ημέρα των Χριστουγέννων. Γνωρίζετε ότι έχετε προγραμματίσει εκ των προτέρων και ότι έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την ημέρα.

Μια από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις διακοπών ήταν η χρονιά που δεν εμφανίστηκε κανείς. Ναι, το διάβασες σωστά. Μαγείρεψα ένα μεγάλο γεύμα και δεν εμφανίστηκε κανείς.

Στην αρχή θύμωσα, μετά λυπήθηκα και μετά μου ήρθε η ιδέα να πάρω το φαγητό στην κόρη μου και στους φίλους με τους οποίους ζούσε. Εμφανίστηκα στην πόρτα τους με αγάπη στην καρδιά και ένα μεγάλο κουτί με φαγητό και ποτά. Ήταν τόσο ενθουσιασμένοι. Οι οικογένειες των συγκατοίκων της δεν έκαναν τέτοια πράγματα για αυτούς και ήταν τόσο ευγνώμονες. Εξακολουθούσαν να μιλούν γι‘ αυτό και με ευχαρίστησαν ένα χρόνο αργότερα.

Ήμουν εκεί μόνο για 30 λεπτά. Δεν έμοιαζε σε τίποτα με τα Χριστούγεννα που είχα σχεδιάσει. Κι όμως ήταν αρκετό. Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα με ό,τι έπρεπε να δουλέψω και γνώρισα την κόρη μου εκεί που ήταν στη ζωή της.

Βήμα 2 – Αποδοχή

Η αποδοχή δεν είναι έγκριση.

Απλώς δέχεται την κατάσταση ως έχει, αντί να σπαταλά ενέργεια αντιστέκοντάς της ή πολεμώντας την.

Όταν το αποδέχεστε, δεν λέτε πλέον στον εαυτό σας ότι δεν πρέπει να συμβαίνει.

Αποδέχεστε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και αρχίζετε να καταλαβαίνετε πώς να δουλέψετε με την κατάσταση.

Όταν παλεύετε με τη χρήση ουσιών από το παιδί σας, είστε σε μαραθώνιο, όχι σε σπριντ.

Η αποδοχή θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την πολύτιμη ενέργειά σας, ώστε να μπορείτε να πάτε μακριά.

Οι δρομείς αποστάσεων είναι πολύ σκόπιμοι με το ρυθμό, τον βηματισμό και τις κινήσεις των χεριών τους, ώστε να μην σπαταλούν ενέργεια.

Δώστε στον εαυτό σας το δώρο να επιτρέψετε στο παιδί σας να είναι αυτό που είναι και να το συναντήσετε εκεί που είναι αντί να χρησιμοποιήσετε όλη σας την ενέργεια για να του αντισταθείτε.

Όταν έφερα στην κόρη μου και τις φίλες της το χριστουγεννιάτικο δείπνο, ένας από τους λόγους που ένιωσα τόσο καλά γι‘ αυτό ήταν επειδή αποδέχτηκα την πραγματικότητά μου εκείνη την ημέρα.

Η χαρά μου προήλθε από το ότι βρίσκομαι στην παρούσα στιγμή με τις εμπειρίες μου αντί να εγκλωβίζομαι σε μια οδυνηρή ιστορία για το ότι δεν έχω μια ταινία Hallmark Χριστούγεννα.

Βήμα 3 Διατηρήστε το καθαρό

Καθαρός πόνος σημαίνει ότι δεν προσθέτεις στον πόνο σου ούτε βασανίζεσαι με αυτόν.

Αυτό περιλαμβάνει το να μην κάνεις τη συμπεριφορά κάποιου να σημαίνει κάτι οδυνηρό για σένα.

Είσαι απογοητευμένος.

Πονάει να βλέπεις το παιδί σου να παλεύει με τις ουσίες.

Δεν πιστεύατε ότι θα ήταν έτσι η εμπειρία σας ως γονείς και δεν πιστεύατε ότι θα ήταν η ζωή του παιδιού σας.

Υπάρχει πολύς πόνος στο χάσμα μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας.

Αρκετά. Μην προσθέτετε σε αυτό με οδυνηρές ιστορίες και κρίσεις.

Ο καθαρός πόνος υπάρχει στην παρούσα στιγμή όπου νιώθετε τις δυσάρεστες αισθήσεις στο σώμα σας από τα οδυνηρά συναισθήματα, την αναγνώριση τους και την αναπνοή μέσω αυτών.

Ο στόχος αυτής της ανάρτησης ιστολογίου δεν είναι να εξαλείψει τον πόνο. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Ο στόχος είναι να σας βοηθήσει να μην προσθέσετε πόνο στον πόνο σας και να δημιουργήσετε συνθήκες που σας επιτρέπουν λίγη ψυχική ηρεμία και ίσως ακόμη και λίγη χαρά.

Εάν θέλετε περισσότερη υποστήριξη, ακούστε το podcast Living With Your Child’s Addiction. Αυτός ο σύνδεσμος είναι στο επεισόδιο #64 Η διαφορά μεταξύ ανησυχίας, άγχους, άγχους και υπερβολής και πώς να τα ρυθμίσετε.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar