10 εύκολοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε λιγότερο πλαστικό

25
10 εύκολοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε λιγότερο πλαστικό

Το έτος ήταν 2003. Ήμουν φοιτητής στο κολέγιο και σπούδαζα στο εξωτερικό στη Γρανάδα της Ισπανίας. Όντας ο λάτρης του καφέ Αμερικανός φοιτητής κολεγίου που ήμουν, ενθουσιάστηκα που είδα ένα μικρό καφέ στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας όπου σπούδαζα. Πήγα και παρήγγειλα ένα cafe au lait. Περίμενα με ανυπομονησία το υπέροχο φλιτζάνι της ενέργειάς μου και με πήρε πίσω αυτό που μου επέστρεψαν.

Ένας ζεστός καφές σε ένα πλαστικό φλιτζάνι. „Ε;!“ Σκέφτηκα. Ο τύπος δίπλα μου με κοίταξε και μου είπε, „Τι θα έλεγες για λίγο πλαστικό στον καφέ σου σήμερα το πρωί;“

Λίγοι από εμάς είχαμε μια συζήτηση αργότερα εκείνη την ημέρα για τα περίεργα πλαστικά φλιτζάνια καφέ και πώς δεν θέλαμε να πιούμε πλαστικό.

Στην αρχή, επικεντρώθηκα στη μείωση του πλαστικού για κυρίως λόγους υγείας. Ωστόσο, καθώς ταξίδευα περισσότερο και έμαθα πόσο τρομερό έχει γίνει το παγκόσμιο μας πρόβλημα με τα πλαστικά, τώρα επικεντρώνομαι σε αυτό για την υγεία της Mama Earth.

Ένιωσα αμέσως ρίγη στα χέρια μου και στη σπονδυλική μου στήλη όταν είδα αυτήν την εικόνα την περασμένη εβδομάδα (ευχαριστώ για τη δημοσίευση, @peaceful_barb). Ακούμε τη λογική και τα γεγονότα ότι το πλαστικό καταλήγει σε χωματερές και έχω δει πολλές εικόνες πλαστικών να ξεβράζονται στις παραλίες. Νόμιζα ότι έκανα το ρόλο μου, αλλά αυτή η εικόνα αναζωπύρωσε τη δέσμευσή μου να μειώσω τα πλαστικά περισσότερο από ποτέ:

Αυτή είναι μια τόσο όμορφη υπενθύμιση του τι μπορεί να επιτύχει η εστίαση, η πρόθεση και μια αφοσιωμένη ομάδα ατόμων. Είναι επίσης μια γροθιά για όλους μας για το πόσο καλύτερα μπορούμε να κάνουμε.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για να μειώσετε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης στη ζωή σας:

1. Κάθε πλαστικό κύπελλο, μπουκάλι ή σακούλα που έχετε πετάξει ποτέ βρίσκεται σε χωματερή ή στον ωκεανό αυτή τη στιγμή.

Είναι τόσο εύκολο να το ξεχάσουμε αυτό, ειδικά σε ανεπτυγμένες περιοχές όπου πετάμε σκουπίδια και ένα ωραίο φορτηγό μας τα μαζεύει κάθε εβδομάδα για να μην τα ξανακοιτάξουμε ποτέ. Κάπου πρέπει να πάει, και δεν εξαφανίζεται απλά. Αυτό είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα και ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά.

2. Οι ενώσεις των πλαστικών μιας χρήσης διοχετεύονται στο φαγητό και το νερό σας, καταλήγουν στο σώμα σας και μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, γνωστοί και ως ορμονικοί διαταράκτες, μπορούν να λειτουργήσουν ως ορμόνες στο σώμα σας, ειδικά τα οιστρογόνα. Ναι, το πλαστικό μπορεί να λειτουργήσει ως οιστρογόνο στο σώμα σας. Αυτά ονομάζονται «ξενοοιστρογόνα» και μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας. Η αύξηση βάρους, η ακμή, η κόπωση, η κατάθλιψη και οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι – για να μην αναφέρουμε προβλήματα γονιμότητας – μπορούν όλα να συνδέονται με ξενοοιστρογόνα και άλλους ορμονικούς διαταράκτες.

Αλλά περιμένετε, είναι όλα τα πλαστικά κακά;

Όχι πραγματικά. Είναι τα αναλώσιμα πράγματα που πρέπει να τα χειριστούμε. Το πλαστικό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αντικειμένων όπως τεχνητά μέλη και έχει βοηθήσει ερευνητές και επιστήμονες να κάνουν τεράστια πρόοδο στη σύγχρονη τεχνολογία. Ωστόσο, τα πλαστικά μιας χρήσης όπως τα καλαμάκια, τα κύπελλα, οι σακούλες και τα πιάτα δεν έχουν θέση στον υγιή σύγχρονο κόσμο μας.

Εδώ είναι 10 εύκολοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε λιγότερο πλαστικό:

1. Απλά πείτε όχι στα πλαστικά καλαμάκια.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν καθημερινά 500 εκατομμύρια καλαμάκια για κατανάλωση. Για να καταλάβουμε πόσα καλαμάκια είναι πραγματικά τα 500 εκατομμύρια, αυτό θα γέμιζε πάνω από 125 σχολικά λεωφορεία με καλαμάκια κάθε μέρα. Και αυτό μόνο στις ΗΠΑ! Ουφ, μπορούμε καλύτερα.

Επενδύστε σε καλαμάκια από ποτήρι, ανοξείδωτο ατσάλι ή μπαμπού στο σπίτι. Είναι φθηνά και όμορφα στην εμφάνιση. Όταν τρώτε έξω, απορρίψτε το καλαμάκι. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμα χάρτινα καλαμάκια εάν χρειάζεστε καλαμάκι μιας χρήσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις απαγόρευσε τη χρήση πλαστικών καλαμιών και ελπίζω οι ΗΠΑ και άλλες χώρες να μην είναι πολύ πίσω.

2. Βγάλτε τα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Τι ρακέτα. Τα πλαστικά μπουκάλια νερού όχι μόνο κοστίζουν πάρα πολύ και μολύνουν τους ωκεανούς μας, αλλά διοχετεύουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες στο νερό και καταλήγουν στο σώμα σας. Δείτε ξενοοιστρογόνα παραπάνω.

Επενδύστε σε ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο μπουκάλι νερού και χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο νερού στο σπίτι, όπως ένα σύστημα Berkey ή αντίστροφης όσμωσης για να φιλτράρετε το νερό σας.

3. Εάν χρειάζεστε ποτήρια ή προϊόντα μιας χρήσης, χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμο χαρτί αντί για πλαστικό.

Όταν χρειάζεστε ποτήρια μιας χρήσης, πιάτα (γεια σου καλοκαιρινά μπάρμπεκιου!) ή οτιδήποτε άλλο, προτιμήστε ανακυκλώσιμο χαρτί αντί για πλαστικό.

Γενικά, προτιμάτε πάντα γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, ξύλο, μπαμπού ή χαρτί αντί από πλαστικό.

4. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες προϊόντων.

Πραγματικά δεν χρειάζεστε μία από αυτές τις μικρές πλαστικές σακούλες για κάθε φρούτο ή λαχανικό που αγοράζετε. Εάν φέρετε τις δικές σας τσάντες για ψώνια, απλώς τοποθετήστε τις μέσα στην τσάντα σας μέχρι να φτάσετε στο ταμείο. Πλένετε τα καλά όταν γυρίζετε σπίτι και πλένετε κάθε τόσο τις τσάντες για τα ψώνια σας. Μπορείτε εύκολα να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε δεκάδες πλαστικές σακούλες το μήνα κάνοντας αυτό.

5. Φέρτε τις δικές σας τσάντες παντοπωλείου όταν ψωνίζετε.

Ένα παλιό αλλά καλό. Μην ξεχάσετε να φέρετε τις δικές σας τσάντες για ψώνια στο μπακάλικο, ή σε οποιοδήποτε κατάστημα για αυτό το θέμα (σε κοιτάζω, Στόχο!).

Οι πλαστικές σακούλες για ψώνια δεν είναι ανακυκλώσιμες. Αν τα βάζατε στον κάδο ανακύκλωσης, εξακολουθούν να καταλήγουν στα σκουπίδια. Φέρτε τις δικές σας τσάντες, τοποθετήστε τα αγαθά σας στο πορτοφόλι σας μετά το ταμείο ή απλώς μεταφέρετε τα αντικείμενά σας μετά την αγορά. Για τις φορές που ξεχνάτε τις τσάντες σας (όλοι μερικές φορές κάνουμε) ζητήστε χαρτί αντί για πλαστικό.

6. Αποθηκεύστε το φαγητό σας σε βάζα ή άλλα γυάλινα δοχεία.

Πέρα από το να βγάζετε πλαστικά από το φαγητό σας (την υγεία!), θα συμβάλλετε στη μείωση των πλαστικών στους ωκεανούς και τους χώρους υγειονομικής ταφής μας.

7. Βρείτε εναλλακτικές για τις πλαστικές σακούλες σάντουιτς.

Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μου:

  • Χρησιμοποιήστε περιτυλίγματα από κερί μέλισσας αντί για σακούλες σάντουιτς. Είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, βιώσιμα και δεν διοχετεύουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στο φαγητό σας.
  • Πάρτε μια τσάντα σιλικόνης Stasher ή άλλη επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα αντί να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες σάντουιτς. Το Stasher μοιάζει ακριβώς με μια πλαστική σακούλα σάντουιτς, αλλά είναι κατασκευασμένη από σιλικόνη για τρόφιμα, η οποία είναι ασφαλής για το σώμα σας και πλένεται στο πλυντήριο πιάτων.
  • Χρησιμοποιήστε χάρτινες σακούλες σάντουιτς αντί για πλαστικές.

Μπορείτε να τα βρείτε όλα αυτά στο τοπικό σας κατάστημα φυσικών τροφίμων, στο Whole Foods, στο Amazon ή στο Thrive Market online.

8. Αναζητήστε προϊόντα που χρησιμοποιούν συσκευασίες από χαρτόνι ή άλλα βιώσιμα υλικά αντί για πλαστικό.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν μιας χρήσης, αναζητήστε χαρτόνι ή άλλη ανακυκλώσιμη συσκευασία. Βρήκα μάλιστα το αγαπημένο μου υγιεινό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων σε συσκευασία από χαρτόνι. Πραγματικά «ψηφίζουμε με τα δολάρια μας» όταν πρόκειται για το ποιες εταιρείες επιλέγουν να κατασκευάσουν και να πουλήσουν. Όσο περισσότερο υποστηρίζετε (δηλαδή αγοράζετε) προϊόντα που δεν χρησιμοποιούν πλαστικά, τόσο περισσότερες εταιρείες θα συνεχίσουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

9. Υποστήριξη εστιατορίων και επιχειρήσεων που δεσμεύονται για βιώσιμες συσκευασίες.

Ακριβώς όπως βοηθάει η αγορά λιγότερων πλαστικών και περισσότερων μη πλαστικών, η υποστήριξη εστιατορίων που χρησιμοποιούν βιώσιμες συσκευασίες σε πακέτο θα βοηθήσει όλους να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

10. Ξαναχρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τα πλαστικά που έχετε ήδη.

Για τις φορές που χρησιμοποιείτε πλαστική σακούλα, προσπαθήστε να την επαναχρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Πριν πετάξετε ένα κομμάτι πλαστικό, σκεφτείτε: „Πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω ξανά;“ ή, „Πώς μπορώ να το ανακυκλώσω;“

Και φυσικά, ανακυκλώστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν η αγορά πλαστικού είναι απαραίτητη, τότε επιλέξτε κάτι που είναι ανακυκλώσιμο. Τα πλαστικά κατηγοριοποιούνται σε επτά διαφορετικές κατηγορίες και εξαρτάται από την τοποθεσία σας και την υπηρεσία ανακύκλωσης ως προς το ποια μπορούν να ανακυκλωθούν.

Το πλαστικό δεν πρόκειται να εξαφανιστεί γρήγορα από τον πλανήτη και δεν είναι εντελώς άχρηστο. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως άτομα είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε περιττά πλαστικά μιας χρήσης όπως καλαμάκια, δοχεία τροφίμων, σακούλες σάντουιτς και άλλες πλαστικές σακούλες.

Χρήσιμοι Πόροι

Είμαι ακόμη πιο αφοσιωμένος από ποτέ στο να χρησιμοποιώ λιγότερο πλαστικό, τι θα λέγατε εσείς; Ενημερώστε με στα σχόλια παρακάτω!

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar