Πώς να καθαρίσετε ένα πλυντήριο ρούχων και να σταματήσετε τη μούχλα

31
Πώς να καθαρίσετε ένα πλυντήριο ρούχων και να σταματήσετε τη μούχλα

Όταν καθαρίζετε ένα πλυντήριο μπροστινού φορτίου, δεν αφαιρείτε απλώς χνούδια και σκόνη. Δίνεις μια μάχη ενάντια στη μούχλα και το ωίδιο, για να μην αναφέρουμε τη μυρωδιά μούχλας που έρχεται μαζί τους. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τη μυρωδιά είναι να καθαρίζετε το μηχάνημά σας, μια μέρα στο πλύσιμο των ρούχων.

Όταν τα πλυντήρια μπροστινού φορτίου έκαναν το ντεμπούτο τους στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’90, κέρδισαν τον κόσμο επειδή δεν είχαν έναν παλιομοδίτικο αναδευτήρα. Μπορούν να πλύνουν τα ρούχα χωρίς να χτυπήσουν το ύφασμα. Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό τους πλεονέκτημα: Παρόλο που οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να έχουν κορυφαίο φορτωτή, τα πλυντήρια μπροστινού φορτίου αυξάνονται συνεχώς σε δημοτικότητα επειδή καθαρίζουν τα ρούχα πιο σχολαστικά, λειτουργούν πιο αθόρυβα και αποτελεσματικά, σας δίνουν περισσότερες επιλογές εγκατάστασης (δηλαδή, μπορούν να στοιβάζονται, που είναι τεράστιο) και στύψτε πιο γρήγορα, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια κατά το στέγνωμα.

Υπάρχει όμως μια προειδοποίηση: Οι ροδέλες μπροστινού φορτίου μπορεί να είναι μια χούφτα για συντήρηση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε από μπροστά, εάν το σετ πλυντηρίων και στεγνωτηρίων των ονείρων σας είναι στυλ μπροστινού φορτίου.

Το μόνο που χρειάζεται πραγματικά είναι η συνέπεια, ξεκινώντας από το πρώτο κιόλας φορτίο που ρίχνετε μέσα. Συνεχίστε να διαβάζετε για την αλάνθαστη φόρμουλα καθαρισμού μας για να αποτρέψετε τη βρωμιά από τη μούχλα και το ωίδιο, καθώς και συμβουλές από ειδικούς για ευκολότερη συντήρηση.

Γιατί τα πλυντήρια μπροστινού φορτίου μυρίζουν άσχημα;

Αρχικά, ας δούμε τον ένοχο πίσω από αυτό το πρόβλημα: τη μούχλα. Από πού προέρχεται και γιατί να επιλέξω μπροστινούς φορτωτές; Όσο καταπληκτικά κι αν είναι αυτά τα μηχανήματα, ο τρόπος κατασκευής τους ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας. Η πόρτα πρέπει να είναι αδιάβροχη και αεροστεγής για την αποφυγή διαρροών και τα εξαρτήματα που τη σφραγίζουν μπορούν να κρέμονται από την υγρασία που προκαλεί μούχλα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μούχλα είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο σημείο κόλλησης στη συζήτηση του μπροστινού φορτίου έναντι του πλυντηρίου άνω φορτίου.

Οι ροδέλες μπροστινού φορτωτή έχουν μια βαριά ελαστική φλάντζα που περιβάλλει την πόρτα και σχηματίζει μια στεγανή στεγανοποίηση που διατηρεί το απορρυπαντικό και το νερό κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης. Επιπλέον, οι διανομείς απορρυπαντικού στα πλυντήρια ρούχων μπροστινού φορτίου είναι εμφανώς φτωχοί όσον αφορά την αποστράγγιση. Ακόμη και το τύμπανο αυτών των μηχανών μπορεί να κρατήσει την υγρασία με έναν τρόπο που οι ροδέλες άνω φορτίου απλώς δεν την κρατούν, καθώς μπορεί να εξατμιστεί μέσω του χώρου γύρω από το καπάκι.

Νερό, περίσσεια απορρυπαντικού και λάδια από τα ρούχα σας μπορούν να συσσωρευτούν σε αυτά τα τρία σημεία, δημιουργώντας έναν πραγματικό μπουφέ για μούχλα, ωίδιο και βακτήρια.

Με την πάροδο του χρόνου, το πλυντήριό σας μπορεί να αναπτύξει μια μυρωδιά μούχλας ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης μούχλας και μούχλας. Αν ξεφύγει από τον έλεγχο, τα ρούχα σας θα καταλήξουν να πάρουν και αυτή τη μυρωδιά. Μέχρι να λυθούν αυτά τα ζητήματα από τους κατασκευαστές—και να το εργάζονται!—θα πρέπει να διατηρήσετε τη μούχλα εάν επιλέξετε ένα πλυντήριο μπροστινής φόρτωσης.

Δεν είστε σίγουροι αν θέλετε ένα πλυντήριο μπροστινού ή άνω φορτίου; Το πιο πρόσφατο βίντεο σύγκρισης με σώμα με σώμα ζυγίζει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Πώς να αποτρέψετε τις οσμές σε ένα πλυντήριο μπροστινού φορτίου

Χρειάζεται μόνο λίγος τακτικός καθαρισμός για να διατηρήσετε το μπροστινό σας πλυντήριο απαλλαγμένο από μούχλα, ωίδιο και τη σχετική δυσωδία τους. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο εύκολο, ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές στη ρουτίνα πλυντηρίου σας:

  • Να χρησιμοποιείτε πάντα απορρυπαντικό HE. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καθαρίζουν χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και αφρό από το κανονικό απορρυπαντικό, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερο σαπούνι μπορεί να παραμείνει στο τύμπανο, τη φλάντζα και τη θήκη. Μην χρησιμοποιείτε κανένα που λέει ότι είναι απλώς «συμβατό με μπροστινό φορτίο».
  • Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού. Η χρήση πολύ απορρυπαντικού δεν θα κάνει τα ρούχα σας να μυρίζουν καλύτερα ή να γίνουν πιο καθαρά. Αντίθετα, λειτουργεί με τον εντελώς αντίθετο τρόπο: δεν ξεπλένεται εντελώς. Η περίσσεια απορρυπαντικού θα συσσωρευτεί στη μπανιέρα και το παρέμβυσμα, δίνοντας κάτι στη μούχλα και αφήνοντας ένα βρώμικο φιλμ στα ρούχα σας.
  • Σκεφτείτε ένα απορρυπαντικό φυτικής προέλευσης. Πολλά υγρά απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων του εμπορίου έχουν βάση το πετρέλαιο, γεγονός που τα καθιστά πιο πιθανό να αφήσουν πίσω τους λιπαρά, υμενώδη υπολείμματα στο μηχάνημά σας—ειδικά αν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ. Τα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων φυτικής προέλευσης ξεπλένουν το καθαριστικό με κάθε κύκλο.
  • Περιλαμβάνετε περιστασιακά χλωρίνη ή βόρακα. Μία φορά την εβδομάδα, λειτουργείτε το πλυντήριό σας χωρίς ρούχα σε ζεστό κύκλο. Προσθέστε ½ φλιτζάνι λευκαντικό ή βόρακα (ένα φυσικό ορυκτό, τετραβορικό νάτριο, που μαλακώνει το νερό, δίνοντας ώθηση στο απορρυπαντικό και βοηθώντας στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων σαπουνιού) στο φορτίο για να τρίψετε το τύμπανο και το ελαστικό παρέμβυσμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγη χλωρίνη στο εβδομαδιαίο φορτίο λευκών για να φρεσκάρετε το πλυντήριό σας.
  • Επιθεωρήστε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης μπορεί να πιεστεί πολύ μέσα στον σωλήνα της βάσης αποστράγγισης, έτσι ώστε να επιτρέψει στο βρώμικο νερό να τρέξει πίσω στο μηχάνημα και να προκαλέσει μυρωδιά μούχλας. Στην ιδανική περίπτωση, ο εύκαμπτος σωλήνας θα πρέπει να κουμπωθεί στο πλάι του σωλήνα βάσης για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα.

Επαγγελματική συμβουλή: Μην αγνοείτε το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι το πλυντήριό σας χρειάζεται λίγο TLC: μια αυτόματη ειδοποίηση. Σωστά, πολλά πλυντήρια σας ειδοποιούν όταν πρέπει να καθαριστούν. Για παράδειγμα, ο αγαπημένος μας μπροστινός φορτωτής για την πρόληψη της μούχλας, ο GE GFW850SPNRS, σας λέει πότε είναι ώρα να εκτελέσετε τον κύκλο αυτοκαθαρισμού του. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένα χαρακτηριστικά που βοηθούν στην πρόληψη της μούχλας, όπως ένα σύστημα εξαερισμού που ονομάζεται UltraFresh και αντιβακτηριδιακές επιφάνειες Microban.

Πώς να καθαρίζετε καθημερινά ένα πλυντήριο μπροστινής φόρτωσης

Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό, «Μια ουγγιά πρόληψης αξίζει μια λίβρα θεραπείας». Αυτά τα σοφά λόγια ισχύουν σίγουρα για ένα πλυντήριο μπροστινού φορτίου. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να καθαρίσετε ένα πλυντήριο μπροστινού φορτίου αφού μεταφέρετε το τελευταίο φορτίο της ημέρας στο στεγνωτήριο.

1. Συγκεντρώστε προμήθειες

Χρειάζεστε μόνο δύο βασικά: ένα απαλό, καθαρό πανί και ένα καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων (μας αρέσει το Biokleen). Φυλάξτε τα στο πλυσταριό σας και θα είναι πιο εύκολο να θυμάστε αυτά τα βήματα.

2. Καθαρίστε τη φλάντζα

Ψεκάστε το πανί με καθαριστικό και σκουπίστε τη φλάντζα γύρω από την πόρτα. Φροντίστε να το διπλώσετε απαλά προς τα πίσω για να καθαρίσετε και το εσωτερικό. Μπορεί να εκπλαγείτε με αυτό που θα βρείτε εκεί μέσα: μαλλιά, τρίχες κατοικίδιων ζώων, αυτοκόλλητα από ρούχα, χνούδια… Θα υπάρχει επίσης περίσσεια νερού.

3. Πατήστε τη θήκη απορρυπαντικού

Χρησιμοποιήστε το αξιόπιστο καθαριστικό και πανί για να σκουπίσετε το συρτάρι της θήκης απορρυπαντικού.

4. Αφήστε το να στεγνώσει

Αφήστε το διανομέα ανοιχτό και την πόρτα μισάνοιχτη ώστε να στεγνώσουν πλήρως. Αυτό το βήμα είναι το πιο σημαντικό. Εάν δεν κάνετε τίποτα άλλο, το κλειδί είναι να αφήσετε την πόρτα ανοιχτή για να εξατμιστεί το νερό. Ζητήστε από τα μέλη της οικογένειάς σας να το κάνουν αυτό ακόμα κι αν δεν είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό.

Πώς να καθαρίσετε σε βάθος το μπροστινό σας πλυντήριο φόρτωσης

Περίπου μία φορά το μήνα, ή πιο συχνά εάν κάνετε α παρτίδα πλυντηρίου, θα θελήσετε να καθαρίσετε το πλυντήριό σας μπροστινού φορτίου πιο ενδελεχή. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα εάν αναρωτιέστε πώς να καθαρίσετε ένα πλυντήριο μπροστινού φορτίου, συμπεριλαμβανομένου του κάδου.

1. Συγκεντρώστε προμήθειες

Για αυτή την απλή διαδικασία, θα χρειαστείτε:

  • Ένα μαλακό, καθαρό πανί
  • Σπρέι καθαρισμού πολλαπλών χρήσεων (μας αρέσει το Biokleen)
  • Απεσταγμένο λευκό ξύδι, χλωρίνη ή βόρακας και σόδα πλυσίματος. μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εμπορικό καθαριστικό όπως το Affresh

2. Σκουπίστε τις επικίνδυνες ζώνες

Σκουπίστε τη θήκη απορρυπαντικού, το τύμπανο, τη φλάντζα της πόρτας και το εξωτερικό του μηχανήματος με ένα μαλακό πανί πασπαλισμένο με καθαριστικό. Σκουπίστε και το στεγνωτήριο όσο είστε σε αυτό.

3. Καθαρίστε το τύμπανο

Προσθέστε το καθαριστικό της επιλογής σας—2 φλιτζάνια αποσταγμένο λευκό ξύδι. ¼ φλιτζάνι χλωρίνη? λίγο βόρακα και σόδα πλυσίματος. ή ένα εμπορικό καθαριστικό όπως το Affresh—κατευθείαν στο τύμπανο και κάντε ένα ζεστό κύκλο χωρίς ρούχα. Εάν το πλυντήριό σας δεν έχει ειδικά κύκλο ζεστού νερού, επιλέξτε τη ρύθμιση „λευκό“, „λεκέ“ ή „βαρύ“. Επιλέξτε με μη αυτόματο τρόπο έναν δεύτερο κύκλο ξεβγάλματος εάν το πλυντήριό σας έχει έναν. Εάν όχι, εκτελέστε τον ίδιο κύκλο για δεύτερη φορά χωρίς το καθαριστικό.

4. Αφήστε το να στεγνώσει

Αφήστε ανοιχτό το συρτάρι της πόρτας και του απορρυπαντικού, ώστε να στεγνώσουν μετά την ολοκλήρωση του κύκλου.

Εάν το πλυντήριό σας εξακολουθεί να μυρίζει μετά από αυτό, επαναλάβετε τα βήματα 1 έως 4 μέχρι να φύγει η μυρωδιά.

Επαγγελματική συμβουλή: Τα πλυντήρια ρούχων Miele ΔΕΝ πρέπει να καθαρίζονται με χλωρίνη. μπορεί να βλάψει τα εξαρτήματα του μηχανήματος. Απλώς χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα «καθαρό μηχάνημα» και σκουπίστε τη θήκη απορρυπαντικού (ακόμα κι αν το μηχάνημά σας διαθέτει την αυτόματη θήκη απορρυπαντικού TwinDos και δεν τη χρησιμοποιείτε). Η εταιρεία λέει επίσης να μην χρησιμοποιείτε εμπορικά καθαριστικά στο εξωτερικό, καθώς είναι πολύ λειαντικά. Ένα υγρό πανί πρέπει να είναι άφθονο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό από ανοξείδωτο χάλυβα για να καθαρίσετε το τύμπανο.

συμπέρασμα

Αν και απαιτούν λίγο περισσότερη συντήρηση από τα πλυντήρια άνω φορτίου, τα πλυντήρια μπροστινού φορτίου εξακολουθούν να προηγούνται κατά τη γνώμη μας. Είναι εξαιρετικά στο καθάρισμα των ρούχων και είναι ενεργειακά αποδοτικά.

Αφιερώνοντας χρόνο για να διατηρήσετε το μπροστινό σας πλυντήριο καθαρό θα εξασφαλίσει ότι τα ρούχα σας θα παραμείνουν σε άριστη κατάσταση και θα μυρίζουν όσο πιο φρέσκα γίνεται. Δεν είναι πολύ αγγαρεία αν το κάνετε μέρος της ρουτίνας σας.

Αλλά αν αυτό σας ακούγεται υπερβολικό, σκεφτείτε αντ ‚αυτού ένα πλυντήριο άνω φόρτωσης—απαιτούνται πρακτικά μηδενική συντήρηση.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar