Η διαφορά μεταξύ ανησυχίας, στρες, άγχους και υπερβολής και πώς να τα ρυθμίσετε ~ Heather Ross Coaching

11
Η διαφορά μεταξύ ανησυχίας, στρες, άγχους και υπερβολής και πώς να τα ρυθμίσετε ~ Heather Ross Coaching

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το άγχος είναι τόσο εξουθενωτικό είναι ότι είναι πολύ ασαφές για να λυθεί, οπότε νιώθουμε ανίσχυροι πάνω του.

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ ανησυχίας, στρες και άγχους, πού συμβαίνουν στο σώμα σας και ποιες λειτουργίες εξυπηρετούν θα σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε καθώς εμφανίζονται.

Η ανησυχία, το άγχος και το άγχος προσπαθούν να σας υποδείξουν ότι έχετε μια ανικανοποίητη ανάγκη, ώστε να μπορέσετε να καλύψετε τις ανάγκες που σηματοδοτούν.

Το σώμα μας πάντα μας λέει τι χρειαζόμαστε.

Είμαστε πολύ καλοί στο να κατανοούμε τις αισθήσεις μας αλλά όχι τα συναισθήματά μας.

Όταν διψάμε ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε νερό.

Όταν πεινάμε ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε φαγητό.

Όταν είμαστε κουρασμένοι ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε ύπνο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτές τις αισθήσεις, αλλά όταν πρόκειται για σκέψεις, συναισθήματα και βιολογικές αντιδράσεις, τείνουμε να προσπαθούμε να τις αγνοήσουμε ή να τις αποφύγουμε γιατί ποτέ δεν μας έμαθαν να βρίσκουμε λύσεις σε αυτές.

Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι έχουμε μάθει να αγνοούμε τα συναισθήματά μας επειδή κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα.

Μπορούμε να χαλαρώσουμε στη ζωή χωρίς να κατανοήσουμε αυτές τις διαδικασίες μέχρι να συμβεί ένα σημαντικό γεγονός όπως ο εθισμός ενός παιδιού και ξαφνικά η κατανόηση αυτών των σημάτων γίνεται επιτακτική αν θέλετε ανακούφιση.

Θα σας πω τις κύριες διαφορές μεταξύ του στρες, της ανησυχίας και του άγχους, ώστε να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν τα βιώνετε και να υποστηρίξετε τον εαυτό σας μέσα από αυτές τις εμπειρίες.

Θα σας βοηθήσει επίσης να διαμορφώσετε τη συναισθηματική ρύθμιση του παιδιού σας και να το υποστηρίξετε μέσω των εμπειριών του επίσης.

Αυτό που θέλω να καταλάβετε καθώς διαβάζετε αυτό είναι πόσο η προοπτική επηρεάζει την ανησυχία, το στρες και το άγχος και γιατί είναι σημαντικό να είστε σκόπιμοι με τις σκέψεις σας για τη ζωή σας.

Ανησυχία συμβαίνει στο μυαλό σου και όχι στο σώμα σου.

Η ανησυχία είναι οι σκέψεις που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σας, όχι τα συναισθήματα που βιώνετε στο σώμα σας.

Στρες είναι μια βιολογική απόκριση σε εξωτερικά γεγονότα. Συμβαίνει στο σώμα σας ως αποτέλεσμα των σκέψεών σας.

Νιώθουμε άγχος όταν πιστεύουμε ότι η ζήτηση του εξωτερικού γεγονότος υπερβαίνει την ικανότητά μας να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.

Είναι λογικό γιατί νιώθουμε εξαιρετικά αγχωμένοι για τον εθισμό του παιδιού μας μέχρι να σκεφτούμε ότι έχουμε την ικανότητα να τον αντιμετωπίσουμε.

Έτσι, οι ανήσυχες σκέψεις προκαλούν άγχος – μετά οι σκέψεις μας για την ικανότητά μας να χειριζόμαστε το άγχος – δημιουργούν τα συναισθήματα που συνοδεύουν το άγχος.

Ανησυχία είναι ένα συναίσθημα που συμβαίνει ως αποτέλεσμα πολλής ανησυχίας και άγχους.

Εκτός από μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (η οποία ξεφεύγει από το πεδίο εφαρμογής αυτού του ιστολογίου) το άγχος προέρχεται από τις σκέψεις μας.

Το άγχος είτε οδηγεί σε πιο ανησυχητικές σκέψεις είτε σε αποφυγή.

Δεδομένου ότι το μυαλό και το σώμα μας βρίσκονται σε διαρκή επαφή ελέγχοντας το ένα το άλλο, είναι εύκολο να δούμε πώς αυτό μπορεί γρήγορα να κλιμακωθεί σε μια σταθερή κατάσταση ύπαρξης.

Μοιάζει με αυτό:

Υπάρχει μια περίσταση στη ζωή σας και αυτή η περίσταση είναι ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί ουσίες.

Έχετε ανησυχητικές σκέψεις για αυτό.

Νιώθετε άγχος.

Νομίζετε ότι δεν έχετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να βοηθήσετε το παιδί σας.

Τότε έχετε περισσότερες ανησυχητικές σκέψεις που οδηγούν σε συναισθήματα όπως το άγχος επειδή αυτές οι ανησυχητικές σκέψεις αφορούν όλα τα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά στο μέλλον.

Τώρα έχετε σκέψεις, συναισθήματα και βιολογικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στην εξωτερική περίσταση που το παιδί σας χρησιμοποιεί ουσίες.

Το σώμα σας κάνει check-in με το μυαλό σας και λέει „πώς τα πάμε;“

Το μυαλό σας λέει „είναι κακό, πραγματικά πολύ κακό“.

«Δεν μπορούμε να το χειριστούμε αυτό».

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

«Τίποτα και κανείς δεν είναι ασφαλής». «Όλοι βρισκόμαστε σε σοβαρό κίνδυνο». «Κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει».

Αυτό προκαλεί περισσότερη ανησυχία, σκέψεις, στρες στο σώμα σας και άγχος.

Αν δεν παρέμβεις σε αυτή τη διαδικασία, το επόμενο πράγμα που ξέρεις κατακλύζει το κόμμα.

Κατακλύζω προέρχεται από ένα ακραίο επίπεδο άγχους που γίνεται τόσο υψηλό που δεν μπορείτε να λειτουργήσετε.

Η υπερένταση ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση που προκαλεί τις ανησυχητικές σκέψεις και το άγχος.

Είναι σαν ένα τρένο που ανεβάζει ταχύτητα και πηγαίνει όλο και πιο γρήγορα και το επόμενο πράγμα που ξέρετε είναι ανεξέλεγκτο.

Αν δεν δεσμεύσετε τον προμετωπιαίο φλοιό σας και βγείτε από τον αυτόματο πιλότο, ο εθισμός του παιδιού σας αρχίζει να κυριεύει και τη ζωή σας.

Τότε δεν είστε πλέον σε θέση να τους βοηθήσετε ή να τους υποστηρίξετε.

Τα συναισθήματα είναι τόσο υψηλά που τώρα ο εγκέφαλός σας τους δίνει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή επειδή είμαστε σκληρά καλωδιωμένοι να το κάνουμε αυτό για επιβίωση.

Ο εγκέφαλός μας προορίζεται να δίνει περισσότερη προσοχή σε πραγματικά συναισθηματικά γεγονότα γιατί πρέπει να είναι σημαντικά.

Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει η νέα σας κατάσταση εάν δεν ξέρετε πώς να διακόψετε αυτόν τον κύκλο και να τον παρακάμψετε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν είμαστε συγκλονισμένοι δυσκολευόμαστε να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες με ακρίβεια, κάτι που μπορεί επίσης να προσθέσει σύγχυση στο μείγμα.

Εάν δεν επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας, τότε δεν μπορούμε να πάρουμε καλές αποφάσεις.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στα συναισθήματά μας αρκετά ώστε να έχουμε διαύγεια και να ξεμπερδεύουμε το χάος που έχουμε δημιουργήσει με τις σκέψεις μας.

Αυτό είναι που οδηγεί σε διαταραχές στις σχέσεις, στην υγεία, στην απώλεια της απόλαυσης στις δραστηριότητες, ακόμη και σε αδυναμία εργασίας.

Εάν αυτό συνεχιστεί για αρκετό καιρό, επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλό σας και γίνεται η καλύτερη κατάσταση της ύπαρξης σας αντί να ενεργοποιείται από συγκεκριμένες περιστάσεις.

Αρχίζεις να ερμηνεύεις τα πάντα ως καταστροφικά.

Γι‘ αυτό η επίγνωση αυτής της διαδικασίας είναι τόσο σημαντική.

Εάν δεν καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα σας και το πιστεύετε και δεν σταματάτε να το αμφισβητείτε, τότε φαίνεται ότι η τρέχουσα απάντησή σας είναι κατάλληλη και η μόνη δυνατή απάντηση.

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Έχω δει τεράστια διαφορά στους πελάτες σε μόλις μία εβδομάδα, παρόλο που τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις περιστάσεις τους.

Το παιδί τους κάνει τα ίδια πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ουσιών, αλλά ο πελάτης μου είναι πλέον ρυθμισμένος και ήρεμος επειδή είναι πολύ σκόπιμος με τις σκέψεις του.

Αυτές οι σκόπιμες σκέψεις προκαλούν πιο γαλήνια συναισθήματα.

Γι‘ αυτό το πρόγραμμά μου ονομάζεται πρόγραμμα Peace of Mind.

Οι δεξιότητες που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε τη δική σας ηρεμία ανεξάρτητα από το τι κάνει το παιδί σας αποτελούν τη βάση του προγράμματος.

Μόλις αρχίσετε να αμφισβητείτε τις σκέψεις σας και να είστε σκόπιμοι, ανοίγονται νέες επιλογές και λύσεις.

Διαφορετικά, οι μόνες επιλογές σας είναι περισσότερη ανησυχία, άγχος, άγχος, υπερένταση ή αποφυγή.

Η αποφυγή μοιάζει με το να κάνετε κύλιση στο Facebook, να πίνετε, να τρώτε υπερβολικά, να τρώτε πολύ στο Netflix, να κοιμάστε περισσότερο από το κανονικό ή να αγοράζετε πράγματα που δεν χρειάζεστε προσπαθώντας να αλλάξετε τον τρόπο που νιώθετε.

Η ανησυχία και η αποφυγή χειροτερεύουν τα πράγματα και έρχονται με πολλές αρνητικές συνέπειες.

Κάτι που ακούω τους γονείς να λένε πολλά και θα ήθελα να σας προειδοποιήσω είναι να λένε «Δεν μπορώ να το κάνω άλλο» ή «Δεν μπορώ να το χειριστώ άλλο».

Μερικές φορές οι γονείς το λένε για χρόνια.

Αυτές οι σκέψεις προκαλούν περισσότερο άγχος επειδή τα συναισθήματα που προέρχονται από το άγχος βασίζονται στις πεποιθήσεις μας σχετικά με την ικανότητά μας να χειριστούμε την κατάσταση.

Εάν δεν σταματήσετε ποτέ και κοιτάξετε τι λέτε, συνεχίζετε να το χειρίζεστε για χρόνια λέγοντας συνεχώς ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε και προκαλώντας περισσότερη ανησυχία, άγχος, άγχος και υπερένταση.

Η απάντηση στην ανησυχία, το στρες, το άγχος και την υπερένταση είναι να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις υψηλής ποιότητας και να δημιουργείτε σκόπιμες σκέψεις που οδηγούν σε συναισθήματα όπως η ελπίδα, η αποδοχή, η αυτοπεποίθηση και το κίνητρο.

Αυτά τα Συναισθήματα θα τροφοδοτήσουν ενέργειες επίλυσης προβλημάτων αντί για ανησυχία, άγχος, άγχος και υπερένταση.

Γεγονός Ελέγξτε τον εγκέφαλό σας. Οι σκέψεις σας είναι προτάσεις, όχι γεγονότα. Γι‘ αυτό είναι σημαντικό να αμφισβητείτε τις σκέψεις σας και να είστε σκόπιμοι.

Η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητα, αλλά όταν πρόκειται για τη χρήση ουσιών από το παιδί σας, εστιάζετε υπερβολικά στην αβεβαιότητα του μέλλοντος.

Πρέπει να δημιουργήσετε μυϊκή ανοχή στην αβεβαιότητα.

Ένας τρόπος για να το κάνω αυτό είναι να σκέφτομαι όλες τις καθημερινές αβεβαιότητες που επιλέγω να αγνοώ όπως τα τροχαία ατυχήματα.

Άνθρωποι πεθαίνουν και τραυματίζονται απειλητικά για τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα κάθε μέρα, αλλά δεν σκέφτομαι την αβεβαιότητα του τι θα συμβεί κάθε φορά που μπαίνω στο αυτοκίνητό μου.

Διαφορετικά, μάλλον δεν θα μπορούσα να οδηγήσω πουθενά.

Ο εθισμός και η χρήση ουσιών είναι γεμάτες αβεβαιότητα, αλλά μπορείτε να οικοδομήσετε την ανοχή σας στην αβεβαιότητα με σκόπιμες σκέψεις και γι‘ αυτό.

Σκεφτείτε άλλες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζετε καθημερινά, αλλά μην τις αφήσετε να σας επιβραδύνουν.

Χρησιμοποιήστε τα για να σας βοηθήσουν να χτίσετε τους μυς ανοχής στην αβεβαιότητα.

Ακολουθεί μια γρήγορη ανακεφαλαίωση:

Η προοπτική ή η ποιότητα των σκέψεών σας επηρεάζει την ανησυχία, το στρες και το άγχος και γι‘ αυτό

Είναι σημαντικό να είστε σκόπιμοι με τις σκέψεις σας για τη ζωή σας.

Ανησυχία συμβαίνει στο μυαλό σου και όχι στο σώμα σου.

Η ανησυχία είναι οι σκέψεις που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σας, όχι τα συναισθήματα που βιώνετε στο σώμα σας.

Στρες είναι μια βιολογική απόκριση σε εξωτερικά γεγονότα. Συμβαίνει στο σώμα σας ως αποτέλεσμα των σκέψεών σας.

Νιώθουμε άγχος όταν πιστεύουμε ότι η ζήτηση εξωτερικών γεγονότων, όπως ο εθισμός του παιδιού μας, υπερβαίνει την ικανότητά μας να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.

Οι ανήσυχες σκέψεις προκαλούν άγχος και μετά οι σκέψεις μας για την ικανότητά μας να χειριζόμαστε το άγχος δημιουργούν τα συναισθήματα που συνοδεύουν το άγχος.

Ανησυχία είναι ένα συναίσθημα που συμβαίνει ως αποτέλεσμα πολλής ανησυχίας και άγχους.

Η εκμάθηση του τρόπου χρήσης του μοντέλου self-coaching που διδάσκω στους πελάτες μου θα σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό στο επεισόδιο Νο 16 του Podcast του Living With Your Child’s Addiction.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar